Piscinele Divertiland sunt un mediu sigur pentru sanatatea vizitatorilor

In pragul noului sezon estival, planurile de vacanta trebuie puse in acord, mai mult ca niciodata, cu normele de protectie a sanatatii, precum si cu restrictiile aplicate.

Odata cu incetinirea ratei de raspandire a virusului COVID-19, furnizorii locali de servicii de divertisment si relaxare se pregatesc sa reia treptat activitatea in incercarea de a propune oferte atragatoare celor dornici sa se bucure de vara.

Factorii de risc raman insa un subiect ce se impune a fi tratat cu deosebita prudenta, iar Divertiland a luat din timp toate masurile pentru a garanta vizitatorilor sai cele mai sigure conditii de petrecere a timpului liber.

Intr-un comunicat emis in plina intensificare a epidemiei, Asociatia Europeana a Parcurilor Acvatice (EWA) a adus o seama de argumente stiintice in favoarea reluarii activitatilor acvatice in medii controlate, odata ce va fi confirmata tendinta de scadere a numarului de noi imbolnaviri.

Potrivit EWA, clorinarea apei reprezinta o solutie extrem de eficienta impotriva microorganismelor, cu precadere impotriva virusurilor, fiind un proces utilizat pe scara larga de catre parcurile acvatice pentru curatarea apei.

Citand medici de renume mondial, Asociatia Europeana a Parcurilor Acvatice arata ca riscul de contaminarea cu Coronavirus in apa tratata corespunzator a unei piscine este foarte putin probabila.

Conform comunicatului, clorul si substantele folosite in procesul de curatare a apei distrug invelisul proteic de protectie al virusului intr-o fractiune de secunda.

In concentratii mici, substantele de curatare sunt inofensive pentru om, dar foarte eficace in combaterea microbilor. Suplimentar, expunerea piscinelor la actiunea razelor solare fac ca apa clorinata sa devina cu atat mai mult un mediu necrutator pentru agentii virali.

Apa din orice piscina trebuie sa fie potabila, spune inginerul Nikos Giatras, directorul tehnic al parcului Divertiland, intr-un interviu acordat presei locale (vezi articol). Cu mult inainte ca o epidemie virala de amploarea celei pe care am traversat-o sa devina o realitate, inginerul grec oferea informatii relevante despre metodele complexe implementate de Divertiland pentru filtrarea apei si prevenirea raspandirii bolilor.

Procesul de purificare a apei se constituie din doua faze cruciale: filtrarea si tratarea cu clor lichid (hipoclorid de sodiu) obtinut prin electroliza. Cei peste 1.500.000 de metri cubi de apa necesari parcului sunt extrasi din panza freatica prin foraje la mare adancime.

Ulterior, sunt adaugate substante chimice coagulate ce au ca rol pregatirea fazei de filtrare. Pentru o coagulare eficienta este nevoie ca nivelul ph-ului apei sa fie adus la o valoare ideala cuprinsa intre 7,0 si 7,5. Apa este apoi filtrata printr-un multistrat nisip-hidroantracit gros de 1,2 m, ceea ce realizeaza si demanganizarea fluidului.

Dezinfectarea se realizeaza prin clorinare. Dozarea fiecarei spalari se efectueaza automat cu ajutorul unor pompe de dozare a clorului in conformitate cu cerintele piscinei si normele in vigoare, care prevad o concetratie de 0,5 – 1,5 mg/l Cl2 pentru piscinele in aer liber.

Tratarea apei din piscine se face automat si in timp real prin intermediul unor echipamente specializate. Masurarea si inregistrarea clorului liber, a Redox-ului(oxiditatea apei) si a pH-ului se face la toate piscinele.

Apa din bazine este recirculata permanent prin rezervoare de echilibru dedicate, amplasate in camerele tehnice. Fiecare piscina are o retea independenta de prelevare de probe, care sunt obtinute din puncte diferite ale bazinului. Intregul proces antreneaza un consum de energie si resurse considerabil, insa necesar pentru a proteja sanatatea vizitatorilor in cel mai inalt grad posibil.

Asigurarea unor conditii de calitate de petrecere a timpului liber este unul dintre cele mai importante deziderate ale echipei Divertiland.

Conform unui plan care a anticipat recomandarile Asociatiei Europene a Parcurilor Acvatice, Divertiland va opta pentru prudenta in vederea redeschiderii. Lansarea sezonului 2020 va avea 2 faze.

In prima parte a verii, va fi respectata o limita mai stricta a numarului de vizitatori ce se pot afla concomitent in parc. Ulterior, parcul va putea functiona la parametri normali din momentul in care epidemia de Coronavirus va fi oprita, dar chiar si atunci, ca o masura suplimentara de preventie, sezlongurile vor continua sa ramana grupate cate doua pe o raza de 2 m.

La Divertiland, calitatea apei si siguranta vizitatorilor sunt pe primul loc!